Czarne wino z Argentyny – skąd się bierze światowa sława Malbeca?

Oryginalnie Malbec pochodzi z Francji, jednak to w Argentynie jest na tyle ważnym szczepem, że ma nawet swoje święto. 17 kwietnia już od lat obchodzony jest tam jako dzień Malbeca. Dowiedz się, czym ten szczep rozkochał w sobie Argentyńczyków, a następnie podbił resztę świata.

Jak rozpoznać wino Malbec?

Wino Malbec poznasz po niezwykłej głębi koloru. W przeszłości Malbec był nawet zwany „czarnym winem”. Gęste, skoncentrowane wino wyróżnia się również wyrazistymi garbnikami i zaznaczoną kwasowością. Może być uprawiane bez względu na warunki klimatyczne.

Ta odmiana winorośli daje wina o solidnej budowie, których niepokorny charakter jest wyczuwalny nawet po leżakowaniu. W Malbecu znajdziesz zarówno charakterystyczne dla czerwonych win owocowe nuty śliwki, jeżyny, czarnej porzeczki oraz wiśni, jak i pieprz, tytoń, dym czy zioła. 

Malbec francuski i argentyński – czym się różnią?

W przeszłości Malbec był jednym z najpopularniejszych szczepów wina we Francji. Jednak obecnie wykorzystuje się go tam przede wszystkim jako składnik win kupażowych. Mimo że pojawia się czasami także w prestiżowej mieszance bordoskiej, to Argentyna w pełni doceniła możliwości tej odmiany. Niewątpliwie pomógł jej w tym sprzyjający klimat, który wyciąga z Malbeca aksamitność. Argentyński Malbec jest też mniej taniczny niż ten francuski i nie daje wrażenia cierpkości.  

Prostym sposobem, żeby samemu się przekonać, czym się różni Malbec z tych dwóch rejonów, jest sięgnięcie po zestaw win MALBEC FIGHT (Francja vs Argentyna).  

Malbec – z czym się komponuje?

Malbec doskonale nadaje się do picia samodzielnie, jednak jest często serwowany w towarzystwie czerwonych mięs, zwłaszcza wołowiny. Oprócz słynnego argentyńskiego steka współgra także z kiełbasą albo gulaszem. 

Wegetarianie powinni polubić zestawienie z ziemniakami, fasolą oraz dynią.  

Argentyński Malbec – od którego zacząć?

 Jeśli szukasz wina cenionego przez krytyków na całym świecie, najlepszym wyborem będzie PIEDRA NEGRA Malbec Reserva. Organiczny trunek z bardzo wysokimi ocenami od słynnych znawców wina rozpływa się w ustach, pozostawiając intrygujący waniliowy posmak. Obecne są tu charakterystyczne dla szczepu owocowe nuty z pieprzem, jak i czekoladą. Eleganckiej całości dopełnia złożona struktura z miękkimi taninami.

Na szczególną uwagę zasługuje także WILD WINE Malbec. Starannie wyselekcjonowane winogrona dają wino soczyście owocowe, z długim finiszem. W bukiecie aromatycznym wybijają się akcenty dojrzałej śliwki i wiśni oraz zadziornego pieprzu. Wypróbuj samodzielnie albo z kaczką, wołowiną, jagnięciną czy dziczyzną.

Nie tylko Malbec – jakich win argentyńskich warto spróbować?

Argentyna jest jednym z największych producentów wina na świecie, więc jest tu o wiele więcej ciekawych szczepów, wartych spróbowania. Wina argentyńskie uznawane są za pełne, aromatyczne, często znajdziemy też w nich korzenne nuty.

Po Malbecu najwięcej się tu uprawia Bonarda. Wśród win czerwonych warto też zwrócić uwagę na Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinto Noir, Syrah, Tempranillo, Sangiovese czy Barbera.

Miłośnicy białych win powinni natomiast sięgnąć po kwiatowe, przypominające Muskat, Torrontés.  

Więcej win z najciekawszych destynacji na całym świecie znajdziesz na Wybieramwino.pl.

Artykuł sponsorowany

Redakcja ronet.pl